Северно Черноморие


Северно Черноморие


Българското Северно Черноморие е привлекателна дестинация за гости и туристи от цял свят. Чистите златисти плажове, красивите заливи, девствената и пищна природа, ведно с богатото историческо и културно наследство, свидетелства за което района предлага в изобилие, са предпоставка за разцвет на морски, спортен, ловен и риболовен, еко и културен туризъм.

 

Известните на български и чуждестранни туристи курорти, които оформят ваканционния облик на района и се разрастват с всяка изминала година са Албена, Ален Мак, Златни пясъци, Св.Св. Константин и Елена, Балчик, Бяла, Каварна и Кранево.

 

От друга страна, за любителите на непосредствения контакт с природата е незаменимо очарованието на местности като Иракли, къмпингите Космос и Карвуна, ваканционните селища Русалка и Камчия и други, в които приоритет има досега с неподправената природна красота.

 

 

Албена


Albena
Курортът Албена се намира в Североизточна България, на 30 км. северно от град Варна и на 8 км. от град Балчик. Албена e един от най-красивите и запазени курорти по българския бряг на Черно море.
Курортът предлага кристално чисто море и чудесен фин пясък.
Албена е разположен на самия морски бряг и близките хълмове, с изглед към морето и националния резерват Балтата. Инфраструктурата е добре организирана и курорта е оптимално озеленен. Разполага с хотели, паркове, ресторанти, барове, медицинско обслужване, конгресни зали, басейни, спортни центрове, детски лагер, горски къмпинг и много други.
Гордостта на Албена е чистата плажна ивица, отличаваща се с изключително фин пясък. Плажът на Албена се счита за един от най-добрите в Европа. Дълъг е повече от 5 км. и широк около 200 м. Брегът е полегат, а морското дъно пясъчно и равно. Комплексът предлага голямо разнообразие от водни спортове, забавления и атракции, което превръща Албена в любимо място на всеки. Предвид факта, че е относително спокоен, в сравнение с по-големи курорти, Албена епредпочитан курорт от семейства с деца.
 
По-голямата част от хотелите са разположени в непосредствена близост до плажната ивица и предлагат чудесни условия за отдих и забавления на своите гости.
Популярна забележителност в района е Ботаническата градина в Балчик, известна с голямата си колекция от уникални растителни видове.
 
 
Ален Мак
Ален Мак
Курортно селище „Ален мак” се намира на около 15 км от гр. Варна по магистралата за Златни Пясъци. Селищното образувание е разположено по склоновете на Стара Планина в непосредствена близост до морето. Курорта предлага уникално съчетание на море и планина.
През последните години има огромен интерес към Ален Мак от страна както на туристи, така и на хора желаещи да закупят имот в района.
В самото сърце на селището се намира Варненският свободен университет. Голяма част от студентите живеят в комплекса, което го прави много оживен и освежен с младежки дух. Изключителното архитектурно разнообразие превръща мястото в пъстър конгломерат от луксозни и скъпи вили и ваканционни къщи и хотели.
Интересът към комплекс „Ален мак” го превръща в един от районите в периферията на морската столица Варна с най-интензивен растеж.
 
 
Балчик
Балчик
Балчик се намира в непосредствена близост до курортния комплекс Албена и на 30 км. от град Варна. Изграден е на самия морски бряг и разполага с голямо и удобно пристанище, в което акостират различни плавателни съдове.
Популярна атракция на града е ботаническата градина, стопанисвана от Софийския университет. Тя притежава втората по големина колекция в Европа (след тази на ботаническата градина в Монако) от гигантски кактуси. Освен с кактусите, тя е известна и с разнообразните по големина и вид растения, събирани през годините от цял свят, включително и метасеквоята, считана до скоро за изчезнал вид, съвременник на динозаврите. Градината е изключително красива и подканя посетителите си към романтични разходки с множеството си малки закътани алеи, окичени с елегантни пейки от ковано желязо, както и гледката на великолепните водни лилии и магнолии.
Друга атракция в Балчик е дворецът на Румънската кралица Мария. Балчик привлича вниманието на кралица Мария, която останала очарована от природните дадености на мястото, издига дворец в който изгражда ботаническа градина, параклис и комплекс от луксозни вили.
 
 
Бяла
Бяла
Разположен в хълмиста местност град Бяла е отдалечен почти еднакво от двата големи областни града  Варна (56 км) и Бургас (70 км), като в непосредствена близост се намира град Обзор.
Бяла е предпочитан от тези летуващи, които търсят естествените природни дадености като девствени плажове, кристално чиста морска вода и възстановителна почивка. Големите комплекси и хотели в Бяла са рядкост. Единици са местата, които предлагат лукс от висок клас и това са главно апартаментни комплекси и хотели. Те са предпочитани заради комбинацията от първокласно хотелско обслужване и самостоятелността и комфорта на частния дом. По правило са разположени на самия морски бряг и предлагат чудесен изглед към морето. В Бяла е най-голям избора от къщи за гости, семейни хотели, частни квартири. Те предлагат добро съотношение цена - качество, непринудена обстановка и домашен уют.
В района на Бяла са изградени няколко детски лагера, които се радват на голяма популярност.
Те са оборудвани с футболни и баскетболни игрища, пързалки, детски кът за деца до 7 години, театрална сцена, пясъчник, сладкарница и много други забавления за малчуганите.
Характерната брегова ивица е съчетание от плажове с пясъчни дюни, малки уютни заливи и скалист бряг. Морският бряг на община Бяла заема огромна територия, с обща дължина почти 15 км. Щедрата ръка на природата е дарила района с благодатни условия за почивка, профилактика и възстановяване от стреса на напрегнатото ежедневие в големите градове.  
 
 
Варна

Варна
"Морската столица" със своите 335 хиляди жители е втория по големина областен град в България.
Градът е разположен между северния и западния бряг на варненския залив и по брега на варненското езеро. Варна се оформя като основен и важен културно-административен център на северното черноморие.
Градът е модерен и красив, с богата и разнообразна архитектура и уникална атмосфера. Варна се радва целогодишно на многохилядна посещаемост от страна на туристи от всички краища на света.  
В града се организират множество фестивали, придобили голяма популярност, както сред местните жители, така и сред туристите. По различно време в годината се организират международен хоров събор, международни театрални празници, фестивал на класическа музика, международен кинофестивал, фестивал на българската кинематография “Златна Роза”, фестивал за куклено театрално майсторство “Златният делфин” и други.
Градът разполага с единствения по рода си делфинариум, в който през летния сезон се провеждат всекидневни представления. Делфинариумът се радва на огромна посещаемост сред туристите и децата.
Варна разполага с чудесна морска градина, която се извива по цялата крайбрежна ивица на града. Тя разполага с много детски площадки, специално oградени площи за разходка на кучета, фитнес тренажори, ресторанти и заведения, сервиращи българска кухня, алеи за колоездачи и много уютни места за отдих и разходка.
 
 
Златни Пясъци
Златни Пясъци
Златни пясъци е най-старият от трите големи морски курорти в България, а може би и най-популярния по цялото северно черноморие. Комплексът се намира на 13 км. североизточно от Варна и е разположен в полите на едноименен природен парк, част от защитена от закона територия. Огромно богатство на курорта са лечебните минерални извори. Златни пясъци е чудесно място за почивка, забавление и лечение и се радва на популярност сред туристи от цял свят. Това се дължи на отлично изградената инфраструктура и изобилието от ресторанти, барове, дискотеки, казина, мини голф игрища, детски площадки и безброй други забавления. През последното десетилетие курортът привлича мащабни инвестиции.
Като алтернатива на прочутия „Стоунхендж” в Англия, на 18 км от Варна, в местността “Побитите камъни”, могат да се видят уникални скални образувания, разпръснати сред пустощта на площ от 7 кв. км.  Геоложкият феномен е на възраст близо 50 млн. години, когато днешна източна България е била дъно на праисторическо море. Високите (стигащи до 11 м.) групови съчетания от варовиково-пясъчни образувания, в които са намерили своя дом изключително редки растителни и животински видове, предизвикват въображението и превръщат местността „Побитите камъни” в желана туристическа дестинация.
 
Друга атракция в района е нос Калиакра. Вдаден дълбоко навътре в морето (2 км.), с отвесни скални брегове, които достигат до 70 м. височина, Калиакра е естествен природен резерват. Тук гнездят корморани и много други видове птици, а тюлени и делфини лудуват в морето. Незабравимо преживяване за всеки е да наблюдава тези уникални създания в естествената им среда.
 
 
Каварна
Каварна
Град Каварна с население 12 хил. души е разположен в североизточна България, на 49 км. от Добрич. Градът разполага с  яхтено пристанище, риболовна база и естествени плажни ивици. В покрайнините на Каварна обект на туристически интерес представляват удивителните варовикови скали, които живописно опасват морски бряг.
Каварна се е утвърдила като рок-столица на България заради рок-фестивала "KavarnaRock Fest", който се провежда тук всяка година. Градът събира огромно множество почитатели на рок-музиката от страната и чужбина.
В Каварна са запазени храм, средновековен некропол, мост, чешми, християнски църкви, множество стенописи. Ценни находки са изложени в градския исторически музей, който се обогатява от подновените подводни археологически експедиции. Интерес представлява етнографския комплекс, в който е изложено най-значимото от архитектурното богатство на този край.
Приятно място за разходка с характерна атмосфера е пристанището на Каварна. Шест от магазините, разположени в пристанищната част са обявени за архитектурни паметници.
 
 
Св. св. Константин и Елена
St Constantine and Elena Resort
Курортен комплекс "Св. св. Константин и Елена" е най-старият български черноморски курорт. Намира се на 10 км североизточно от центъра на Варна, по пътя за Златни пясъци. Тук върху 55 хектара е разположен най-големият парк със запазена широколистна и иглолистна гора.
Брегът е нарязан от красиви и тихи заливи, изключително удобни за слънчеви и морски бани.
Комплексът разполага със 7 минерални извора, от които блика гореща (до 45 градуса) лековита вода.
В курорта има много почивни бази, хотели, развлекателни заведения, спортни съоръжения и др. Разположен е сред красив старинен парк, където се среща растителност от средиземноморски тип – кипариси, лилии и смокинови дръвчета. Тук можете както да се отдадете на истинска почивка сред красивата природа, чисто море и плаж, така и да се възползвате от наличието на лечебни минерални извори.
Ежегодно курортът „Св. св. Константин и Елена” привлича многобройни туристи от цял свят, които ценят почивката на спокойно, красиво и интересно място. На разположение на посетителите са минерални извори, балнеологичен комплекс и открит басейн с гореща минерална вода с доказано лековито действие. В комплекс „Св. св. Константин и Елена” ще намерите реномирани хотели, уютни ресторанти, както и много барове и дискотеки. Предлагат се идеални условия за спорт и развлечения, включително аквапаркове и басейни.
 
 
Кранево
Кранево
Кранево е село в североизточна България, находящо се в близост до известния морски курорт Албена. Превърнало се е в популярно ваканционно село на морския бряг. Името му произлиза от названието на крепостта Кранея.
През 1968 г. е открит минерален лечебен извор с лековита минерална вода. Кранево разполага с широка  морската ивица с характерно плитко дъно, което позволява безопасно къпане на деца. В района на селото се извива Краневска река, която предлага чудесни възможности на любителите на риболова.
През 2010 г. на територията на курортното селище е изграден плувен басейн с олимпийски размери „Аква лайф“, оборудван за провеждане на международни състезания по плуване, водна топка и синхронно плуване. Всяко лято в края на май и началото на юни се провежда фестивал, наречен Славянски венец, на който деца се надпреварват в пеене, танци и други сценични изяви. Мястото е изключително удобно за детски туризъм, приятен и тих отдих, както и лечебни СПА процедури.