Ски курорти


Ски курорти

Ски курорти
Високопланинските терени в България заемат над 30 % от територията на страната. Обилните снеговалежи и трайната снежна покривка (задържаща се до късна пролет), определят бурното развитие на планинския и ски туризъм в страната. Меката снежна зима и здравословния климат превръща България в желано място за отдих и спорт.

През последните години българските ски курорти претъпяха бурно развитие и модернизация и към момента могат да се похвалят с първокласни услуги. В планините Рила, Пирин, Стара планина, Родопи, Витоша се изграждат и развиват чудесни зимни курорти с отлично поддържани писти и техническа база, подходящи за всички видове зимни спортове. Комфортни хотели, луксозни къщи за почивка, ресторанти и нощни заведения допълват картината.
 
 

Банско


Банско е един от най-атрактивните планински курорти в България и през последните години претърпя значително развитие, което го нарежда сред водещите ски курорти у нас. Градът е разположен в подножието на Пирин планина, на 180км от София и предлага може би най-добрите възможности за почивка през зимата. Той представлява интересна комбинация между девствената природа на Пирин планина и атмосферата на старинния български град.

Град Банско е разположен на 925 метра надморска височина, а ски пистите му са разположени на 2000 – 2500 м. надморска височина. Пирин е с преобладаващ алпийски релеф с най-високия връх Вихрен – 2914 м. Ски пистите са разположени в два основни ски центъра – „Чалин валог” и „Шилигарника” (1700 – 2500 м). Те са на приблизително 10 км над града на северния склон на Пирин и са лесно достъпни, около 25 минути с новия лифт „Гондолата”, който започва от Банско. Общата дължина на пистите и ски пътищата е 70 км. От тях:    - писти за начинаещи – 35%         - писти за напреднали –        - писти за опитни – 25%
Тяхното местоположение позволява множество ски комбинации чрез предлагане на спускания с разнообразна трудност и наклон.
 
Лифтови съоражения:
    - пет 4-седалкови лифта Doppelmayr;
    - един 3-седалков лифт Poma;
    - шест ски влека;
    - десет детски ски влека с обща дължина от 26 км.
 
Ски центърът предлага и чудесен 7 км. ски път оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с гр. Банско.Банско предлага и 16 км. ски път оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части с града. В Банско е изградена кабинкова въжена линия Doppelmayer за 8 души, пет 4-седалкови лифта последен модел Doppelmayer, един 3-седалков лифт Poma, шест ски влека и десет детски ски влека с обща дължина от 26 км. Банско се отличава с отличната си снежна покривка и най - дългия ски сезон (от 15 декември до 15 май). Курортът продължава да е в процес на облагородяване и постоянно обновяванe.
 
 
Боровец
В северните склонове на прекрасната Рила планина на 1350 метра надморска височина е разположен първокласният зимен курорт Боровец, който е и най-старият зимен курорт в България. Той е лесно достъпен, което го прави много посещаван курорт не само през зимните месеци.

Боровец е един от най-привлекателните курорти, когато става дума за нощен живот, прелагайки изобилие от нощни клубове, дискотеки, барове и механи. В Боровец има голям избор от много хотели. Могат да се организират екскурзии, включващи ски-маршрути, като се видят доста живописни места в Рила.
Боровец е алпийски тип курорт, предлагащ прекрасни възможности за всякaкви зимни спортове - алпийски ски, крос-кънтри, ски скокове и биатлон, като пистата за биатлон е една от най-хубавите в света.

Ски пистите са с различна степен на трудност, подходящи за начинаещи, скиори и сноубордисти на средно ниво и напреднали. Те са обозначени с международна маркировка и указателни табели на различни езици. Поддръжката им се извършва според международните стандарти. Ски училището в Боровец е с международна известност и разполага с над 200 ски инструктора, владеещи различни езици.
 
 
Пампорово
Пампорово - "перлата" на Родопите. Намира се на 253 км. югоизточно от София, на 82км. южно от Пловдив и на 12 км. северно от Смолян.
Надморската височина на комплекса е 1650 метра и е разположен в подножието на връх Снежанка - 1926м.

Пампорово е най-популярният и голям ски курорт в България. Зимният курорт - Пампорово и множеството ски писти са обградени с вековни ели, което го прави изключително красив и привлекателен. Със забележителностите си,уникалната природа и множеството възможности за забавление и отмора Пампорово е едно от най-привлекателните места в България.Ако вие обичате ските и въобще зимните спортове Пампорово ще се погрижи да Ви осигури незабравими мигове по снежните писти.

Пампорово разполага с много и разнообразни ски писти с различна дължина и степен на трудност. Една част от тях започват от телевизионната кула и се спускат към курортния комплекс и към Смолянските езера. Общата дължина на ски-пистите е 19 км. Лифтовете и влековете които обслужват пистите са с капацитет около 7000 човека на час. За начинаещи скиори и учащи се са изградени няколко зелени писти, а за напредналите има няколко много стръмни черни писти. За любителите на ски бягането и биатлона са подходящи пистите около връх Снежанка и спортно стрелбище в местността Язовира.

В Пампорово функционират няколко ски-училища с високо квалифицирани преподаватели. Около пистите и в хотелите работят ски-гардероби с модерна ски и сноуборд екипировка.

Без значение от къде ще дойдете и къде ще почивате, ние ще осигурим транспорт, хотелска резервация и трансфер до и от желания от вас курорт, за да бъде вашата зимна почивка незабравимо преживяване.
 
 
Чепеларе
Чепеларе заема малка котловина в сърцето на планината Родопи. Красивата река Чепеларе минава през китното градче. Чепеларе се намира на 222 километра от София и само на 72 км южно от Пловдив. Курортът Пампорово е само на 10 километра. Чепеларе е красиво планинско градче и природата, което го заобикаля - вековни ели, планински извори зелени ливади (през пролетта) и дълбоки снежни склонове през зимата го прави място за пълноценна почивка. Най-дългата ски писта в България се намира в Чепеларе.

Един чисто нов модерен високоскоростен лифт с капацитет от 2000 души на час, свързва град Чепеларе с връх Мечи чал само за 9 минути, на 2700 метра разстояние. Няколко по-малки седалкови/въжени лифта също са предпочитани от скиорите. Пистите са отворени обикновено от декември до април в зависимост от снежната покривка. Курортът предлага и осветена писта за деца и начинаещи, точно в центъра на града.
 
 
Беклемето
Курортният комплекс Беклемето е разположен на 22 км югозападно от Tроян. Разположен е на 1320 м надморска височина в най-високата точка близо до Троянския проход в областта на Национален Парк Централен Балкан в Стара планина. Курортът е  предпочитан ски-център в България, заради добрите условия за практикуване на зимни спортове и спокойната си обстановка. Беклемето разполага с три ски писти с влекове, една писта за ски бягане и биатлон (най-добрата в страната), ски гардероби, моторни шейни и т.н. Снежната покривка тук се задържа за около 170 дни годишно.
 
 
 

Берковска планина


Берковската планина, с най-висок връх Ком /2016/, разполага с най-добрите в Западна Стара планина условия за развитие на ски алпийски дисциплини. Това, както и близостта с големи градове – София, Враца и Монтана, я обуславя като една перспективна за развитие ски зона.
Снежната покривка в района се задържа почти пет месеца в годината, като предоставя перфектни условия за ски и сноуборд. Ски курортът над Берковица разполага с алпийска писта, чиято дължина е 1.5 км. Започва от връх Малък Ком, който е разположен на 1959 м надморска височина. Пистата се обслужва от влек тип „котва” и от детски влек.  В непосредствена близост до пистата се намира хижа “Ком”.
 
 
Витоша
Витоша се намира в непосредствена близост до София и вследствие на това планината е претърпяла повече промени, отколкото другите български планини. На територията на планината се намира Природен парк Витоша - най-стария на Балканския полуостров. Витоша е любимо място за туризъм на жителите на София.
В планината има добри условия за зимни спортове - ски, сноуборд, шейни и други, като сред най-известните писти са Стената, Синя писта, Зелена писта, Лалето (най-дългата).
На Витоша са обособени два ски центъра:
Ски център “Алеко” е най – старият в България и най – посещаваният ски център на Витоша.
Надморската височина е 1800 м. Ориентацията на пистите е северна. Ски – съоръженията включват 1 кабинков, 3 седалкови лифта, 6 стационарни и няколко портативни ски – влека. Повечето писти са разположени около Алеко, като има всичко – от полегати полянки, където да се учат децата и ски-училища, до стръмни писти и дори екстремни улеи, подходящи за опитни скиори, разполагащи с добра ски екипировка.
Заради красотата на планината и богатството на гледки, които се разкриват на всички страни, Витоша е обявена още през 1934 г. за народен парк.
Днес Витоша се радва на голям поток от туристи. Към планината се пътува лесно и удобно. Има автобусни линии от София, които отвеждат туристите до Копитото, Златните мостове или комплекса “Щастливеца”. В границите на парка са хижите “Алеко” и “Сълзица” и хотелите ”Простор”, ”Щастливеца”, ”Морените”.
 
 
Говедарци
Село Говедарци е национален планински курорт, който се намира на 80 км от София в подножието на Рила близо до река Черни Искър. Курортът Говедарци е разположен на 1200 м надморска височина в северозападната част на Рила планина. На около 2 км от село Говедарци в подножието на връх Малък Мечит е изградена ски писта с дължина 1,5 км до хижа Мечит. Пистата се обслужва от ски-влек “Помагалски” с дължина 1300 м. и детски влек с дължина 250м. Долината на река Лакатица през зимата се превръща в естествена писта за ски бягане. До пистата е изградена чайна и има ски гардероб. Снежната покривка се задържа около 160 дни, като от януари до март е над 25 см.
Село Говедарци е отправна точка към величествения Рилски манастир и седемте                                                                            рилски езера.
 
 
Добринище
Името на селището произлиза от „Добри неща”, даровете, които Бог е дал на хората под формата на планини, минерални извори и реки. Добринище е разположено в североизточното подножие на северен Пирин, в Разложката котловина, на надморска височина около 850м. От столицата София е на 165 км. и на 6 км. южно от Банско.
Добринище е обявено за балнеоложки курорт заради прочутите си топли минерални извори. Водопада „Свети Никола” и действащия манстир “Свети Панталеймон” са други забележителни обекти. В селото се намира единствената по рода си в България градина за еделвайси.
И все пак Добринище си остава предпочитана дестинация предимно през зимния сезон.
 
Общата дължина на ски пистите е около 7км. Хижите, които ги разделят са “Безбог”, “Тузлата”, “Говедарника” и “Гоце Делчев”.х. “Безбог” – “Тузлата” – х.”Гоце Делчев” – (най-дългата писта в България) - дълга 5000-5500 м., с денивелация от 700 метра. 2250 м. е най-висока точка и 1550 м. най-ниска точка. Средният наклон е около 22%. Двете крайни точки са съединени с двуседалков лифт с капацитет от 500 човека на час и междинна станция по средата. Има също станция за измерване на времето, както и ски училище за деца, начинаещи и напреднали.
х. “Безбог” – “Говедарника”- х. “Гоце Делчев” -3600 м. дълга с 950 м. денивелация. Най-високата точка е на 2500 м. ,а най-ниската е 1550 м. Средният наклон е 25%.
 
За любителите на слалома: “Говедарника”-х.“Гоце Делчев” Дълга е 700 м. с денивелация от 150м. . Най-високата точка е на 1700 м. ,а най-ниската е 1550 м,. Среден наклон 22%.
За любителите на гигантския слалом: “Говедарника”-х.“Гоце Делчев” – Дълга е 1550 м. с денивелация от 460 м. Най-високата точка е на 2010 м. ,а най-ниската е 1550 м, Среден наклон – 30%.
 
Двуседалков открит лифт свързва хижите, има ски влекове, ски гардероб и ски училище.
Добринище съчетава най-доброто за зимните и летни почивки: изумително красива природа, ски писти, минерални извори и възможности за селски и еко туризъм.
 
 
Осогово
Осоговска планина (Осогово) е разделена между Република Македония и България. Най-високата й точка е връх Руен - 2251 метра, който е един от Стоте Национални Туристически обекта на България.
В планината Осогово, в близост до гр. Кюстендил се намира отлична за ски спорт писта, само на 16 км. от града. Три писти работят в планината. Най-дългото трасе е „Осогово” с дължина 910 м., денивелация 204м. и от горната и част се открива чудесна гледка към вр. Руен. Има два стръмни участъка и среден наклон 30%. В долната част на пистата са разположени бар и мини ски. Писта „Трите буки” е с малък наклон, подходяща е за начинаещи и пързаляне с шейна. Пистата на Три Буки е с дължина 1000 метра.
В най-ниските склонове на Осоговската планина се намира парк Хисарлъка, който предлага невероятни условия за отдих и туризъм сред прекрасна природа и  крепостни останки.
 
 
Мальовица
Курортът Мальовица се намира в североизточната част на Рила планина. Разположен е в Мальовишкия поддял на Северозападна Рила, на около 1700 м н.в.
По труднодостъпните северни и източни склонове на връх Мальовица се намират едни от най-посещаваните от алпинисти скални стени в България.

Районът разполага с три ски писти, съоръжени с два детски ски-влека и три ски-влека за възрастни, два тип паничка и един тип котва. Пистите са Ръждавица, Юлен и Меча поляна. Общата им дължина е 4 км. Най дългата е Юлен – 1200 м. В най-високата си част е означена като черна – последна степен на трудност. Пистата става по-лесна с намаляване на наклона и в най-ниската си част е синя. Писта Ръждавица е дълга 900 м и е оборудвана с лифт, както и път, който я свързва с пистата за начинаещи. Пистите на Меча поляна са предимно за начинаещи. Те са къси и лесни.

От Мальовишкото било пътеката продължава в посока Раздела, хижа Иван Вазов и района на седемте Рилски езера, с разклонение към Рилския манастир. Районът около връх Мальовица и склоновете на троговата долина на река Мальовица са лавиноопасни и трябва да бъдат преминавани с повишено внимание през зимния сезон.
Писти разположени на к.к. Мальовица:    Ръждавица  , Улея ,  Меча поляна
 
 
Паничище
Курортът Паничище е на 1350 м надморска височина на границата на Национален парк Рила, близо до град Сапарева баня  и недалеч от Дупница. Разположен е сред красиви иглолистни гори.

Паничище разполага със следните писти:
• “Бекяра” – алпийски ски; 470 м; съоръжена e със ски влек – 280 човека за 1 час.
• “Аждена” – детскa ски писта – съоръжена с “бейби” ски влек и писта 400 м със ски влек – 250 човека / час.
• Детска писта – 200 м; пред х. Пионерска.
• Писта за дълго бягане – 5000 м към която в най-скоро време ще бъде изграден рубеж за биатлон.
•хижа Пионерска: Ски писта 400 м със ски влек 350 човека /час. Хомологирана писта за спускане със шейни на естествена писта 1130 м.
•хижа Седемте езера: писта 300 м със ски влек – 250 човека / час.
•хижа Рилски езера: писта 950 м със ски влек – 700 човека / час.

От миналата година нов лифт вози скиори до “Рилските езера”. Модерното 2,2-километрово съоръжение вози 700 туристи на час. За 16 минути от 1580 м надморско равнище, скиорите се качват до пистите на 2100 м. Пеша се стига за около 3,5 часа.

На входа на Паничище – порта към сърцето на планината, е разположен център за посетители. Там може да се получи справка за базите и маршрутите.Всъщност оттук тръгват някои от най-популярните маршрути в Рила – към Седемте Рилски езера, връх Мальовица, Рилския манастир. Паничище е изходен пункт също за хижите Пионерска, Ловна, Скакавица, Вада, Рилски езера, Седемте Рилски езера и др.
 
 
Пършевица
Пършевица е сравнително малък ски курорт, намиращ се в полите на врачанския балкан. Отстои на 25км от Враца, който е отправна точка и за  пещерата Леденика и водопада Скакля.
Ски пистата се намира в местноста наречена Каличина бара на 1300 метра надморска височина. Дължината на пистата е 1100м, а капацитета на лифта е 300 човека на час. В непосредствена близост до пистата се намира и хижа Пършевица.
 
 

 

 

 

Семково


К.к. Семково е разположен в Югозападна Рила в Ковачкия дял. Над Семково се извисяват някои от най-високите върхова на тази част на Рила – вр.Черна поляна /Карааланица/(2716м.), вр.Скалец /Реджепица/ (2678м.), Ангелов връх (2643м.), в.Пъстри слап /Аладжа слап/(2683м.). Курортът  се намира на 17 километра от град Белица, сгушен в полите на Рила / около 1600-1750 м.н.в./. Комплексът е разположен на широки поляни, обграден със смърчови и борови гори.
 
Семково има седем ски писти с обща дължина от 4 км, обслужвани от осем ски влека. Три от тях са на северните склонове и са сравнително трудни. Пистите покрай курорта са с малък наклон и са относително лесни и подходящи дори и за начинаещи любители на ските и сноуборда. През зимния сезон гостите на близкия град Белица се извозват с шейни до курорта.
От Семково тръгват много маркирани туристически маршрути, като по- интересните от тях са до Вапският циркус и Вапските езера- на 2,30 ч., Полежанският циркус и Сухото езеро- на 1,30 ч., Скалишкият циркус и Скалишките езера – на 2,30 ч. и др.