Планински курорти


Планински курорти


 

 

Банско


Банско се намира в подножието на Северен Пирин на 927 метра надморска височина. Отдалечен е на 56 км. от Благоевград, 145 км. от Пловдив и 150 км. от София. Близо до града започва националният парк Пирин. През Банско протича река Глазне. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт.
Банско е един от най-големите зимни курорти в България, предлага на своите посетители прекрасни условия за ски туризъм с модерни ски-съоръжения и ново изграден кабинков лифт в съчетание със старобългарската архитектура и вкусни български гозби. Банско остава атрактивна дестинация и през останалите сезони на годината, като предлага различни маршрути да се насладите на красивата природа. Банско е обявен за културно селище с международно значение за туризм и отдих.
Планинският курорт е прочут с оригиналната си самобитна архитектура, неповторими и някак особено красиви двукатни каменни къщи, богата иконописна и дърворезбарска школи и не на последно място богат ресурс от развити занаяти и търговия и изкуство.
 
 
Баня
Село Баня е разположено в централната част на Разложката котловина, заключена между Пирин, Рила и Родопите. Намира се на  8 км. от гр.Банско  което го прави много привлекателен както за балнеологически отдих така и за любителните на ски зимни спортове.
Селището е известно с своите  минерални извори и СПА центрове, което го прави много атрактивно за лечебни процедури и отдих. В покрайнините на селището са открити множество тракийски могили и останки от тракийски селища. Селището разполага със 72 минерални извора, от който 10 минерални извода са във самото селище. Минералните извори са подходящи за лечение и профилактика на болести на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.
 
 
Боровец           
Боровец е най-старият планински курорт в България - датира от 1896 г. Днес Боровец е най-големият първокласен български курорт. Разположен е на 1350 м. надморска височина по северните склонове на Рила планина. Най-близкият град е Самоков, отдалечен на 10 км.
Курортът на два пъти е домакин на състезания за Световната купа по ски-алпийски дисциплини.
Боровец е перфектното място за почивка и практикуване на всякакви зимни спортове - алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скокове и сноуборд. През 1993 г. тук се проведе Световното първенство по биатлон. Боровец е сред планинските курорти с най-силно развит нощен живот, с множество ресторанти, механи, барове и дискотеки. Повечето хотели в комплекса разполагат със закрити басейни, сауни, спа центрове и предлагат чудесни условия за практикуване на тенис на корт, мини голф на открито и други спортни забавления.
Ски пистите са с дължина над 45 км., различни по степен на трудност и групирани в три региона: Ситняково, Маркуджик, Ястребец. Пистите се поддържат в отлично състояние и са обозначени с маркировки на различни езици.
Ски училището в Боровец е с международна известност и разполага с над 200 ски инструктора, владеещи различни езици. Обучението преминава през 5 нива, от А до Е, групово или индивидуално, 4 часа дневно, от 6 до 12 дни. След завършване на курса се издава сертификат.
В Боровец има 10 центъра, откъдето могат да бъдат наети ски, ски екипи, шейни, както и да се остави лична екипировка за съхранение.
За туристите са създадени много удобства, но най-впечатляващ е лифта до връх Ястребец. Той е с капацитет 1200 души на час, а до върха се достига за 23 минути. Маркирани пътеки водят до различни части на планината.
Една от забележителностите на Боровец е връх Мусала, който се намира на 2925 м. надморска височина. В подножието на върха се простират удивителните седем рилски езера, които в съчетание с ограждащите ги планински масиви, оформят спираща дъха картина.
 
 
Говедарци  
Говедарци е село в югозападна България, което се намира в предпарковата зона на Националния парк „Рила”, по поречието на река Черни Искър. Разположено в Говедарската котловина, на 1268 м. надморска височина, то попада в умерено-континенталния климатичен пояс. Сняг има средно през 160 дни от годината, а през зимата снежната покривка е над 120 см.                                                                                                                            
Днес Говедарци е предпочитана дестинация за селски и еко туризъм, и разбира се чудесен избор за любителите на зимните спортове. Различните природни и исторически забележителности в близост до селото - връх Мусала, национален парк Рила, водопад Горица, Сапарева баня, Седемте рилски езера, водопад Рилска Скакавица, предлагат истинска наслада за сетивата.
Близоста на Говедарци до най-големия планински курорт в България – Боровец (15 км.), туристическия планински център Мальовица (13 км.), просторните гори, зелените поляни, хубавите и близки ски писти, привличат много любители на планината. През летните месеци, тук, сред красивите борови гори на Рила, можете да се насладите на несравним уют и прохлада, а през зимните на искрящите бели ски писти. Любителите на пешеходния и еко туризъм, с помощта на опитен водач, могат да опознаят красивите околности на Говедарци чрез разнообразни маршрути.
 
 
Пампорово
Високопланинският курорт Пампорово се намира в Община Чепеларе на около 260 км. от София, 85 км. южно от Пловдив, 15 км. северно от Смолян и 10 км. южно от Чепеларе.
Създаден през 1933 година, курортът претърпява значително развитие през 60-те години, когато тук са изградени цялостна инфраструктура и хотелски комплекси. С това той става първият ски курорт в България. Разположен е във вътрешността на Родопите, на 1650 м. надморска височина, в подножието на връх Снежанка, който e един от стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.
Климатът в района на Пампорово се отличава с мека зима, с над 100 слънчеви дни, което го нарежда на първо място сред планинските курорти в България по слънчеви дни. Туристическият сезон започва през месец декември и продължава почти до края на април. Заради красивата природа областта се посещава от туристи и през летните месеци.
 
 
Разлог
Разлог е град в югозападна България, отдалечен само на 5 км. от известния ски курорт Банско.
Градът се намира в планински район и е разположен в центъра на разложката котловина, между три планини - Рила, Пирин и Родопите.
Разлог предлага уникалната възможност за съчетаване на голф и алпийски ски спорт, като предпоставка за целогодишна заетост и висока инвестиционна възвръщаемост за собствениците на имоти.
Заобиколен е от невероятна панорама от високи била, издигащи се отвесно над плодородни земи и гъсти гори. Историческите предпоставки, географското разположение и природни дадености, изградената и постоянно обновяваща се инфраструктура спомагат за цялостното развитие на региона през последните години. Разлог е известен със своите алпийски върхове, красива природна среда, топли минерални извори, множество защитени природни обекти и обекти на световното културно и историческо наследство. Добре подържаните ски писти, както и пословичното гостоприемство на местните хора привличат гости от страната и чужбина. На територията на община Разлог е изградена отлична туристическа материална база, както и добре обозначени планински маршрути, обуславящи развитието на района като туристически център.