Южно Черноморие


Южно Черноморие


Рядкото съчетание на живописни планини, преливащи в златисти слънчеви плажове, прави българското Южно Черноморие уникален регион за почивка и туризъм. Благодарение на щедрата природа, районът търпи постоянно развитие и се радва на нестихващ интерес от страна както на български, така и на чуждестранни гости и туристи.

 

Предвид специфичните условия които предлага, регионът е изключително подходящ за спортен, рекреативен, морски, вело, еко, селски и културен туризъм.

Любителите на по-силните усещания, могат успешно да практикуват каране на сърф и водни ски, парапланеризъм и др. по-екстремни спортни забавления.

 

Отдавна известни и признати у нас и в чужбина са курортите, които оформят урбанистичния облик на българското Южно Черноморие - Слънчев Бряг, Ахелой, Свети Влас, Елените, Созопол, Черноморец, Царево, Дюни, Китен, Обзор, Приморско, Ахтопол, Синеморец, Варвара и др.

А множеството къмпинги, като Смокиня, Арапя, Златна Рибка, Градина, Каваци и др., предлагат всичко, което любителите на природата могат да пожелаят.

 

 

Ахелой


АхелойАхелой е град в югоизточна България, разположен на морския бряг и до устието на река Ахелой, на около 7 км. югозападно от Несебър.

Град Ахелой разполага с яхтено пристанище, подходящо за акостиране както на рибарски лодки, така и на ветроходни и моторни яхти. Плажната ивица, която започва от къмпинг Ахелой и продължава до град Поморие, е с приблизителна дължина от 10 км. В Ахелой основно се предлага настаняване в частни квартири и апартаменти, като броя на новодомците и хотелите нараства постоянно. В последните години в района се наблюдава засилено строителство на по-големи комплекси.                                                                                                                
Дългата плажна ивица е изключително подходяща за каране на водни колела, сърфове и уиндсърфове.
Ахелой е отличен избор за пълноценна лятна почивка. Районът предлага също добри възможности за риболов.
 
 
Ахтопол
АхтополГрад Ахтопол е разположен над стръмен нос в подножието на Странджа планина, на 87 км. югоизточно от град Бургас, на 14 км. южно от Царево и на 5 км. северно от устието на река Велека.
Градът е част от територията на природен парк „Странджа Сакар“, който е под опеката на Юнеско.
Плажната ивица на град Ахтопол е покрита със ситен пясък и е дълга 2 км. Морското дъно пред плажната ивица е полегато и почти равно. Предлагат се всички удобства на съвременния плаж - атрактивни развлечения, заведения за хранене, открити барове и много други.
Ахтопол е едно от най-добрите места за почивка по българското черноморие. Той е пъстра смесица от естествени природни красоти и урбанистични удобства и предлага едни от най-привлекателните за туристите условия.
Разполага с два красиви плажа – южен и северен. Южният е по-голям и оборудван с много заведения и забавления, а северният, разположен до съседния къмпинг „Делфин” е малък, изолиран чрез естествена ограда от скали и поради това използван основно от нудисти, които се грижат сами за поддръжката му.
 
 
Баня
ИраклиБаня е село в югоизточна България, разположено в полите на Стара планина, в близост до град Обзор и на 6 километра от морския бряг. Селцето се намира на 18 км. от курортен комплекс Слънчев бряг, на 25 км. от града-музей Несебър, и на 65 км. от големите административни центрове Бургас и Варна.
Съчетанието на планински и морски климат, превръща Баня в атрактивно и предпочитано място за почивка, далеч от шума на големия град. Местността Иракли днес е природен резерват, включен в проекта „Натура 2000“ (забранено е застрояването в района), което го прави уникален с чистите си плажове и девствена природа. Живописният и девствен плаж служи за гнездене на много видове птици. Някои представители на флората и фауната в района на Иракли са вписани в Червената книга на България - списък със застрашени, изчезващи и напълно изчезнали биологични видове на територията на страната.
 
 
Гильовци
ГильовциГильовци е село, разположено в полите на Стара планина, в непосредствена близост до язовир Порой и на 15 км. от най-популярния курортен комплекс на морето - Слънчев бряг.
Селото тенденциозно привлича интереса на туристите със своята непокътната природа и благоприятни условия за летен туризъм. На няколко километра се намира "Синият вир" - малък, но изключително красив водопад на Бяла река. Със съдействието на кметство Несебър, от Гильовци до водопада е изградена екопътека - чудесен маршрут за любителите на пешеходните преходи. В центъра на селото може да се види мемориал на жертвите във войните.
Основният празник на селото е 24 - ти май, който е и празник на училището.
 
 
Дюни

Дюни

Дюни е българско курортно селище на брега на Черно море. Разположено е на първокласния път от Созопол към Приморско и Царево сред борова гора, на 5км. южно от Созопол и на 10 км. северно от резервата Ропотамо. Разстоянието от град Бургас е 40 км. Курортът разполага с голям и удобен плаж, който се разстила на юг по протежение на главния път за Царево и блатото Алепу. Дюни е на пътя на Виа Понтика – известния маршрут за миграция на прелетните птици.         
Селището обединява няколко архитектурни стила, които взаимно се допълват и като цяло пресъздават средиземноморска, както и типично българска атмосфера. Луксозен и скъп, комплексът е предпочитан предимно от чуждестранни туристи. Създаден по българско - австрийски проект през 1978 г., Дюни е един от най-новите черноморски курорти.
Близо до курорта, на юг, се намират плажовете Алепу и Аркутино. Те са по-слабо населени и са в непосредствена близост до природни резервати. До плаж Алепу лежи блатото Алепу (буквално Лисиче блато), което е разделено от морето от широка 320 метрова пясъчна ивица и е обявено за защитена местност, поради голямото разнообразие от птици.
 
 
Елените
Елените
Ваканционно селище „Елените” разделя северното от южното Черноморие. Разположено в живописен залив, то отстои на 7 км. от курорта Слънчев бряг и на 45 км. от град Бургас. В непосредствена близост е курорта Свети Влас.
Строителството на селището започва през 1985 г. и към днешна дата са изградени множество двуетажни и триетажни къщи, както и много хотели. Сред тях и няколко 4-звездни хотела - "Роял бей", "Атриум Бийч", "Андалусия", "Роял парк", както и най-новият и уникален по своята архитектура и дизайн 5-звезден хотел "Роял Касъл". Преди да бъде застроен, районът е бил необитаем.
Проектирано като парк, ваканционно селище „Елените” е замислено и изпълнено като архитектурен конгломерат от луксозни еднофамилни бунгала и вили, обвити в зеленина и идеално вписващи се в геометрията на ландшафта. Близо до селището се намира нос Емине, който заедно с нос Калиакра е популярна туристическа атракция.
Недалеч е и един от последните оцелели девствени плажове в защитената местност Иракли.
 
 
Китен
Китен
Китен е разположен на малък полуостров между два живописни черноморски залива. Градчето отстои на 56 км. южно от Бургас. Основният природен ресурс на Китен са чистите и просторни плажове, разположени в удобни заливи. Точно те обуславят развитието на градчето като желана туристическа дестинация, както от български, така и от чуждестранни туристи.
На 7 км. северно от град Китен, край устието на река Ропотамо, се намира един от най-привлекателните  резервати "Ропотамо". Той е известен със своята ненакърнена дива природа, съчетание на разнообразни естествени дадености, раздвижен релеф, скални брегове, обширна пясъчна ивица и пясъчни дюни, прекрасни гори и крайморски блата. През резервата минава източноевропейския миграционен път на прелетните птици "Виа Понтика". Преобладаващите влажни зони в този район са фактор за обособяването на прекрасна база за гнездене и прехрана на много видове птици, както на зимуващите, така и на прелетните. На територията на резервата са преброени 226 вида птици.
В Китен се предлагат много спортни дейности като водни ски, плаване с яхти, моторни лодки, водни колела, парапланеризъм, тенис, конна езда, еко разходки по река Ропотамо и др. Специални забавления са на разположение на децата - надуваем дворец, басейни, игрални площадки с люлки, пързалки, въртележки и много други. Курортът разполага с приятни ресторанти, нощни клубове, кафенета и казино. На разположение на почивщите са няколко търговски центъра и много спортни забавления.
 
 
Кошарица
Кошарица
Кошарица е село в Югоизточна България, сгушено в подножието на Стара планина. Намира се в община Несебър, област Бургас, на 6 км. от Слънчев бряг. Доскоро непознато и неизвестно, селото се превръща във все по-желана дестинация за почивка и туризъм. Местността е включена в Натура 2000, предвид факта, че през нея минава Виа Понтика - въздушната миграционна магистрала на прелетните птици.
От едната страна на селото небето се слива със сините води на Черно море, от друга се извисяват зелените хълмове на еминския балкан, а от трета източното било на Стара планина. С вилната си зона, която приятно се слива с ландшафта и новопостроените в посока Слънчев Бряг вилни и курортни селища, селото се радва на засилен интерес както от страна на чужди, така и на български туристи. 
В близост се намира природния резерват „Калината”, в който може да се види естествено находище на блатно кокиче, както и уникалната лонгозна гора.
Една разходка сред резервата или навътре в полите на Балкана, ще ви накара да забравите градския шум и умората от ежедневието, а близките плажове на Слънчев бряг и Несебър ще направят престоя ви незабравим.
Кошарица предлага тишината и спокойствието на планината сред хълмовете на източна Стара планина. Теренът е изключително подходящ за планинско колоездене. Множеството еко пътеки предлагат чудесни условия за хайкинг, а големият брой малки водоеми ще зарадва привържениците на спортния риболов. Околните гори са обитавани от диви животни и са истински рай за запалените ловци през ловния сезон. Предстои също изграждането на голямо игрище за голф.
 
 
Лозенец
Лозенец
Лозенец е село в югоизточна България. Намира се в община Царево, на около 40 км. от град Бургас. Предвид географското си разположение и природните си дадености, Лозенец се обособява като типично рибарско селце. Близостта на едно от малкото останали девствени места в Европа - Странджа планина, в съчетание с морето, го прави още по завладяващо и неповторимо място за почивка. В малкото, спретнато и уютно селце преобладават двуетажни и триетажни къщи и вили, повечето от които са превърнати в комфортни малки хотели или сезонни квартири за туристите.
Лозенец разполага с два плажа, които изненадват със своята чистота и чудесен златист пясък.
В близост до плажа, за удобство на посетителите, са пръснати множество заведения и ресторанти – чудесно място за отмора в горещите следобеди. И на двата плажа има доста забавления и възможности за практикуване на различни водни спортове – сърф, риболов, гмуркане, возене на банан, джетове и други.
 
 
Несебър
Несебър
Несебър е един от най-старите градове в Европа, както и най-богатия на архитектурни паметници град от средновековна България. Градът е основан от траките в края на II-то хил. пр. Хр.
Намира се в непосредствена близост до известния курорт Слънчев Бряг и на 37 км. от окръжния град Бургас. Несебър е разположен върху малък и скалист полуостров и е един от най-живописните градове по българското черноморие, а хилядолетната му история и многобройните му паметници го правят изключително ценен за българската и европейската култура.
Най-голямото богатство на града са близо 60-те запазени възрожденски къщи и над 40-те църкви, придаващи на Несебър неповторим облик и романтична атмосфера. 23 от църковните храмове са открити при разкопки и са реставрирани, като действащ в момента е само един. Някои от тях са превърнати в картинни галерии и музеи.
Несебър е обявен за международен паметник на културата. Атракция на града са многобройните останки от крепостни стени, четвъртитата кула, кръглата кула, голяма част от автентичните средновековни улични настилки и по-малко от римските и гръцките, укрепленията от различни времена и епохи, останки от административни и други сгради. Макар и малък, градът успява да приеме милиони туристи по време на летният сезон.
 
 
Обзор
Обзор
Обзор е разположен в подножието на Стара планина, там където свършва планината и започва морето.
Слави се с една от най-дългите плажни ивици в България, простираща се на цели 8 километра.
Особено красиви са плажът „Иракли” и южния плаж, застлан със ситен златист пясък. Плажът на Иракли е един от малкото останали девствени плажове, който беше нашумял напоследък с проблемите около издадените решения за застрояване на района. Плажната ивица е дълга около 3 км. и достига до нос Емине.
Обзор предлага красива природа, чисто море и приятен и пълноценен отдих, което го прави желана от туристите дестинация.
Има условия за практикуване на различни спортове на плажа – плуване, плажен волейбол, гмуркане, сърфиране, водни ски, джетове и други. На територията на курорта се предлагат различни забавления - ресторанти, барове, дискотеки, механи, различни съоръжения и забавления за деца. Градчето е прославено със своите международни детски лагери, които осигуряват ползотворна почивка, както и много положителни емоции на малчуганите.
 
 
Поморие
Поморие
Градът е разположен върху дълъг полуостров, който се врязва в морето на северозападния бряг на Бургаския залив.
Една от природните ценности на Поморие е прочутото поморийско езеро. То е сред най-интересните забележителности на едноименния морски курорт. По своя произход то представлява свръх солена лагуна, чието дъно е покрито с лековита тиня. Поморийската луга е една от най-добрите в Европа поради високата си йонна концентрация, което я прави много ценен ресурс в допълнение към лековитата кал. Именно поради този факт, Поморие разполага с единствения по рода си балнеосанаториум, в който се  прилагат над 20 вида процедури за лечението на множество заболявания. Градът е бил известен още от древността като лечебно място. Древните римляни са познавали и ползвали лечебната сила на калта и са наричали поморийското езеро “свещено”. Калолечението и съвременните рехабилитационни бази превръщат Поморие в целогодишен курорт.
Езерото е защитена орнитологична местност, през която минава миграционния път на прелетните птици, наричан “Виа Понтика” по името на древния римски път. Тук гнездят саблеклюн, кокилобегач, белочела рибарка и морски дъждосвирец. Езерото дава подслон на повече от 269 вида птици.
Морската вода е кристално чиста, фин пясък покрива брега, който опасва целия поморийски залив.
На своите многочислени посетители Поморие предлага новопостроени частни квартири, семейни пансиони и хотели с всички удобства за спокоен семеен отдих. Множеството заведения за хранене, разнообразните услуги и занаяти, високата квалификация и любезността на обслужващия персонал и местните хора като цяло, създават и поддържат приятна атмосфера, която кара туристите да се чувстват като у дома си.
 
 
Приморско
ПриморскоГрад Приморско е разположен върху морски нос, вдаден в морето между два залива.
Освен с чудесни условия за морска почивка, градът е интересен с историческите си забележителности и удивителна природа. Съвсем близо на север се намира природния резерват „Ропотамо”, обособен в долното течение и устието на едноименната река. В неговите граници влизат още четири по-малки резервата – „Аркутино”, „Водни лилии”, „Морски пелин” и „Змийския остров”. Резерватът Ропотамо съчетава разнообразни природни дадености – скални брегове, обширна пясъчна ивица с дюни, лонгозни гори и блата, морски пещери, множество водоплаващи птици, риби и земноводни, като някои видове са включени в „Червената книга” на България.
Приморско е известен и като популярен център на младежкия туризъм, а в последните години привлича все повече туристи от цяла Европа. В близост се намира международния детски център, който предлага много забавления и удоволствия за децата - открит басейн с детска секция, шезлонги и чадъри, зала за тихи игри, спортни площадки за волейбол, футбол на малки вратички, баскетбол, тенис на маса, интернет зала, зала за прожекции, сцена за представления, дискотеки, караоке, фолклорни представления, конкурси, викторини, спортни състезания, разнообразни екскурзии и образователни мероприятия.
Приморско може да се похвали с 3 прекрасни плажа, от които най-големия и привлекателен е северния. Плажът предлага много удобства и забавления, построени са съблекални, тоалетни, душове, разполага с медицински пункт. Няколко заведения предлагат вкусна храна и разхладителни напитки, има волейболно игрище, сърф училище, рехабилитационни процедури.
 
 
Равда
Равда
Равда е малко село, разположено между град Несебър и град Ахелой, на 28 км. северно от Бургас.
Курортът  е сравнително по-евтин от околните и традиционно се радва на популярност сред младите хора и студентите от цяла Европа.
Селото, позиционирано на самия морски бряг, разполага с дълга и широка плажна ивица, покрита със ситен златист пясък и кристално чиста вода. Мястото е предпочитано от семейни летовници за почивка през летните месеци. Селото привлича вниманието на чужди туристи и инвеститори, чийто интерес нараства тенденциозно с всяка изминала година.
Селището разполага с няколко плажни залива, простиращи се до Несебър. Финият пясък се поддържа екологично чист. Могат да се упражняват различни морски спортове - водни ски, уиндсърфинг, гребане, возене на банан, каране на джет и др.
По протежение на плажната ивица са пръснати уютни ресторанти с морска кухня и традиционни български ястия.
 
 
Сарафово
Сарафово
Сарафовое квартал на град Бургас, който се намира в непосредствена близост до курортния град Поморие.
В нестихващ процес на интензивно строителство на сгради от различен тип, Сарафово се разширява ежегодно. Разположен е на невисоко възвишение в северната част на бургаският залив, от което се разкрива чудесна гледка към Бургас и залива.
В Сарафово непрекъснато се строят нови жилищни единици, паркове, градини, зони за спорт и отдих, както и нови заведения. Наскоро е одобрен мащабен проект за изграждане на изцяло обновен крайбрежен парк. Предвидено е също изграждането на солидна модерна база, която да превърне курортното селище в още по-атрактивна дестинация за лятна почивка. В рамките на парка предстои изграждането на амфитеатър, зелени алеи, открити съоръжения, спа център, нови детски градини, както и спортно-възстановителен център, в който ще се практикуват различни водолечения, физиотерапии и други лечебни процедури.
 
 
Свети Влас
Свети ВласГрадът е разположен под южните склонове на източна Стара планина и предоставя прекрасни условия за туризъм и лечение на белодробни и костни заболявания, предвид неповторимото съчетание между планина и море. Селището е разположено между курортите Слънчев Бряг и Елените и отстои на 40 км. северно от Бургас.              
Плажната ивица на Свети Влас е голяма и покрай нея интензивно се изграждат нови туристически комплекси с много басейни, заведения, магазини, ресторанти и др. Непосредствената близост до Слънчев Бряг го прави още по-привлекателно и посещаемо място. Градчето привлича богати и елитни туристи заради луксозните и скъпи хотели и яхтеното пристанище, изградено точно по средата на залива. Туристите често наричат Свети Влас „българската Ривиера“, защото се оказва, че зоната между комплекс „Елените” и град Несебър е най-оживения и посещаван туристически район по цялото българско черноморие.
Една от забележителностите на Свети Влас е яхтеното пристанище. Известно под името„марина Диневи”, то е чудесно място за разходки и притежава особена притегателна сила за любителите на фотографията. 
По цялата крайморска алея са пръснати множество места за сядане, от които можете да се насладите на гледката на морето и многообразието от яхти и други плавателни съдове, акостирали в пристанището.
Свети Влас е чудесно място за почивка, подходящо както за семейства с деца, така и за хора търсещи спокоен и приятен отдих, който лесно може да бъде разнообразен с активен нощен живот в клубовете и дискотеките, достъпни в близост до селището.
 
 
Синеморец
Синеморец
Синеморец се намира в югоизточна България, на устието на река Велека. Разположен е върху полуостров на 5 км. южно от Ахтопол и на около 65 км. от Бургас. Синеморец разполага с два плажа - северен, който е недостъпен за автомобили и южен, който е широк и удобен за ползване от повечето летуващи. На няколко километра на юг се намира известния плаж Силистар, част от защитената местност „Силистар“, предпочитан от семейства с деца, заради спокойствието и кристално чистите си води.
С красивата си природа Синеморец е истински райски кът на българското Черноморие, надарен с безкрайно дълги, обсипани със златист пясък плажове и заливи, в които искри лазурно чиста вода.
Това е последното курортно селище на южното българско Черноморие с естествени плажни ивици. Отдалечеността от суматохата на големите градове и уникалните природни дадености гарантират пълноценен отдих и незабравими мигове в тази най-южна част на българското Черноморие.
 
 
Слънчев Бряг
Слънчев Бряг
Слънчев бряг е безспорно най-големият български курорт, разположен в уютен залив с форма на полумесец и с дължина 10 км. Топ курорта се намира между Несебър и Свети Влас, като трите курортни селища заедно образуват най-големия туристически мегаполис в страната. Тук се предлагат всички удобства и забавления, които един турист може да желае. Курортният комплекс Слънчев бряг е изключително популярен сред чуждите туристи и се радва на голяма посещаемост.
Курортът разполага с дълга и широка плажна ивица, застлана със ситен златист пясък и естествени пясъчни дюни. На плажа целодневно се предлагат в изобилие всякакви забавления като игри за малки и големи, детски басейни, водна пързалка, надуваеми трамплини, спортни мероприятия и много други. По време на активния туристическия сезон можете да се порадвате на безброй водни забавления - каране на джет и водни ски, возене на банан, парапланер, разходка с лодка, водни колела, подводно гмуркане, морски риболов и др.
По протежение на плажната ивица са пръснати безброй ресторанти, дискотеки , барове, пицарии, нощни клубове, казина и всякакви други увеселителни заведения.
Курортът разполага с воден парк, който се счита за един от най-добрите по цялото Черноморие. За приятна изненада на посетителите, тук се предлагат над 30 различни водни атракции за всяка възраст и всеки вкус. Независимо дали сте дете или пораснал възрастен, тук ще намерите незабравимо забавление, вкусна храна и чудесни коктейли.
С всяка изминала година курортен комплекс Слънчев Бряг се радва на нестихващ интерес и нарастваща посещаемост.
 
 
Созопол
Созопол
Созoпол се намира в югоизточна България и е разположен на скалист полуостров. Градът се е формирал на две части – стара част, която е запазена от средновековието до наши дни и нова част, в която посетителя открива модерни нови сгради сред добре подържани градини и басейни.
В старата част на Созопол са открити и запазени 45 архитектурни паметници, в това число две стари църкви от епохата на Възраждането (14 век) – Свети Зосим и Света Богородица, както и много постройки от 17 век. Могат да се видят също разкопките на античния некропол на плажа Харманите, останки от гръцки и римски сгради, както и къщи в традиционния възрожденски стил. Има също и много старинни постройки, останали от Средновековието до наши дни.
По-голямата част от старите къщи са превърнати в музеи или храмове на изкуството. Една от атракциите на стария град е улицата на среброто, където се продават в голямо разнообразие сребърни накити. Градът е популярен туристически център благодарение на своето богато антично-средновековно наследство и привлича вниманието на туристи от цял свят.
Остров Свети Иван е част от Созопол и е най-големия от петте острова в България. Островът има сонарен фар изграден на нос Емине, който функционира до днес и служи за ориентир на плавателните съдове.
Созопол е известен с многото си плажове - „Харманите, “Златна рибка”, “Градина”, ”Каваците”, “Смокиня”, като всеки един от тях предлагат чудесни условия за летен отдих с много атракции и забавления.
 
 
Царево
Царево
Малкият град Царево е разположен на полуостров в полите на Странджа планина, на 72 км. южно от Бургас. На юг се намира сравнително високия връх Папия (500 м.), който разкрива чудесна гледка към морето и планината. Почиващите имат на разположение три големи плажа в близост до града. Царево разполага и с голямо международно пристанище, удобно за малки и средни пътнически и търговски кораби. Царево предлага уникално съчетание на море, планина и реки, обилно залесени с екзотична растителност. Цялото това природно разнообразие предоставя много възможности за развитие на морски, яхтен, културно-исторически, екологичен и ловен туризъм.
На територията на община Царево се намира резервата Ропотамо - един от най-старите резервати в България, който е разположен по течението на едноименната река. Резервата предлага голямо разнообразие от представители на местната флора и фауна, събрани в пъстра феерия от цветове, звуци и форми в този истински земен рай.
 
 
Черноморец
Черноморец
Разположен на около 25 км. южно от град Бургас и на 5 км. северно от Созопол, град Черноморец е изграден в малък залив между два морски носа. В курорта има общо пет плажа, разделени един от друг от невероятно красиви скалисти брегове и китни заливи. Плажовете са безопасни, чисти и спокойни. В непосредствена близост до градчето се намира къмпинг „Градина”, до който лесно и бързо може да се стигне пеша.
Плажът на градчето е предпочитан както от летуващи, така и от любителите на сърфа. В непосредствена близост се намират къмпингите „Златна рибка” и „Черноморец”. Всички плажове са удобни за къпане и игри на деца и възрастни.
В покрайнините на Черноморец има изградени няколко големи комплекса, които предлагат чудесни условия за пълноценен отдих и разнообразни забавления на своите гости.